tiistai 14. kesäkuuta 2016

Mirror Glaze-kakku

Tyttäreni 12-vuotis synttäreille halusin kokeilla tätä uutta mirror glaze-kuorrutusta. Netissä on todella upeita kakkuja tällä peilikiilteellä.
Toki varauduin toisellakin juustokakulla, jos sattuisi niin että tämä kokeilu epäonnistuisi. Toisin kävi, liekö aloittelijan tuuria ;)
Yhdessä tyttäreni kanssa päädyimme tähän ihanaan pinkkiin väriin, koska se sointui hyvin kiilteen alle tulevaan kakkuun, Makeaa- sivuston punaherukka-valkosuklaajuustokakkuun.
http://www.makeaa.fi/punaherukka-valkosuklaakakku/

Pinkki väri on Wiltonin Pink Rosa-pastaväri.
En uskaltanut vielä alkaa raitojen tms. kanssa kikkaleimaan, joten yksi väristä kakkua lähdimme testaamaan.

Ohje löytyi ebetys.blogspot.fi-blogista.


Peilikiille eli mirror glaze

10 kpl liivatelehteä
125 g vettä
225 g sokeria
225 g glukoosia
250 g valkosuklaata
180 g kondensoitua maitoa
elintarvikeväriä,(pastaväriä)

 1. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen 5 minuutiksi. Ota pois ja huuhtele hyvin kylmällä vedellä. Purista ylimääräinen vesi pois ja laita kulhoon odottamaan.
2. Laita vesi, sokeri ja glukoosi kattilaan. Kiehauta, lisää liivatteet ja kaada pilkotun valkosuklaan päälle. Anna suklaan sulaa ja sekoita.
3. Lisää kondensoitu maito ja poraa sauvasekoittimella tasaiseksi.
4. Kiille on tässä vaiheessä ikävän kellervän väristä, joten värjää se valkoisella elintarvikevärillä. Voit värjätä myös pastavärillä, jos haluat muita värejä. Jos suklaana käytetään maito- tai tummaa suklaata, värjäämistä ei tarvita.


Eli edellisenä iltana tein punaherukka-valkosuklaajuustokakun pakastimeen.
Normaalista juustokakun pohjasta poiketen, sain neuvoksi tehdä pohja aavistuksen pienemmäksi kuin kakku itsessään oli. Laitoin siis tulevaa kakkuvuokaa hieman pienemmän vuoan, sen sisään ja sinne keksimurut ja jääkaappiin. Muutoin ohjeen mukainen kakku.

Seuraavana päivä asettelin jäisen kakun uunipellin päälle, pienelle korokkeelle, jotta kiille pääsisi vapaasti valumaa reunojen yli. Kakkupahvin koko kannattaa olla just kakun kokoinen tai aavistus pienempi.

Eniten aikaa meni kiilteen jäähdyttelyyn. En tiedä oliko mittarini ihan kunnossa, kun tuntui ettei kiille viilene ollenkaan vaikka kuinka vatkaa sauvalla... nooh, se mittari näytti sitten 48 ja jotain astetta, kun sitä aloin kakun päälle lorotella... mutta koostumus oli huomattavasti paksuuntunut, joka oli se tärkeä asia tässä. Fiilispohjalla menin.
En pitänyt kiirettä kiilteen kaatamisessa. Halusin nähdä miten se alkaa käyttäytymään, kun alla on pakastettu kakku. Hyvin oli aikaa tuolla lämpötilalla lorotella ja katsoa, että sitä tulee joka reunalle.

Kun kiille oli kaikki kakunpäälle kaadettu ja selkeästi hyytymään päin, tasoittelin alareunaan muodostuneita tippoja.

Annoin sen jälkeen kakun vielä hetken levähtää, ennen kuin siirsin sen ison veitsen ja käden avulla kakkulautaselle ja siitä jääkaappiin hyytymään vielä.
Kuumalla veitsellä sain yhden pienen röpön reunasta siistittyä. Muutoin kakusta tuli tosi siisti eikä ilmakupliakaan jäänyt pintaan.

p.s yritä pitää sauvasekoitin sellaisessa asennossa, ettei niitä ilmakuplia tule hirmuisesti... Uskon, että jos niitä on siinä kiilteessä paljon ennen kiilteen kaatamista kakun päälle, niitä 
saattaa jäädä kakun päälle.

Edut. 12.7.16. Tästä kakusta jäänyt ylimääräinen kiille päätyi pakastimeen. Tänään sain mahdollisuuden testata miten se toimii sulatettuna.
Eli ota kiille sulamaa. Sitten kulho mikroon ja välillä sekoittaen, kunnes on sula. Sitten jäähdyttelin taas sauvasekoittimen kera ja lopuksi laitoin sen vielä varmuuden vuoksi siivilästä läpi... Jäi ainakin suurin osa ilmakuplista siivilään. Sitten vaan kakun päälle niinkuin ensimmäiselläkin kerralla. Kannattaa siis pakastaa kulhossa, jossa voit ensin jättää sulamaan ja sitten laittaa mikroon. Kiilleklöntti ei helpolla lähde kulhosta irti...





Kiilteen viilennystä sauvasekoittimella. Samalla mittailin
välillä lämpötilaa.

Ylimääräiset tipat reunoilta pois.

Huomasin vasta kuvan otettuani, että kakun pinnaltahan
loistaa meidän keittiön kattolamppu...

Ja vähän koristeltuna. Pinta kesti hyvin tuon kukan vaihdon
muutamaan otteeseen. Pinta ei kärsinyt yhtään. Koristeet
pysyivät hyvin, eikä kiillekään siitä mihinkään valahtanut. Iso
kukka tosin kostui ja pehmeni ihan normisti muutaman päivän
aikana jääkapissa, mutta ei sulanut.
Kukka ei ollut eristetty toiselta puolelta suklaalla..


Mirrot Glazen ohje päivitetty blogiin 15.6.2016

2 kommenttia:

  1. Kiitos selkeistä ohjeista ja vinkeistä! Tällä ohjeella minäkin onnistuin hyvin, vaikka laitoinkin kondensoitua maitoa vähemmän kuin tuossa ohjeessa on. Tosi kauniit kskut sait!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Päivi palautteesta! Hienoa, että onnistuit 👍🏼 tsemppiä seuraaviin...

      Poista